top of page

Sport stackings historie

Vi skal tilbage til 1981, i The Boys and Girls Club of Oceanside, i Californien, USA for at finde cup stacking, som det oftest blev betegnet dengang, for første gang. En ansat i klubben ved navn Wayne Godinet manglede en sjov aktivitet at lave med børnene, og han foreslog, at de kunne stable nogle helt normale papirkopper oven på hinanden. Børnene blev hurtigt vilde med det, og papirkoppperne blev snart erstattet af plastikkopper, der siden hen fik et hul i toppen, så kopperne ikke hang sammen. Godinet lykkedes med at skabe sit eget mærke, Karango Cupstack Co., og løbet af 80'erne arrangerede han en årlig national turnering i Oceanside, hvor man kunne dyste i de discipliner, vi kender fra i dag: 3-3-3, 3-6-3, cycle og relay. 

I 1990 får cup stacking enorm opmærksomhed gennem The Tonight Show. Bob Fox, en idrætslærer fra Colorado, så med, og introducerede herefter cup stacking for sine elever. Også her blev det modtaget med glæde, og i 1998 stiftede Bob Fox Speed Stacks, Inc. Blot tre år senere stiftede han også World Cup Stacking Association, med det formål at samle turneringer og regler på ét sted, og i 2003 blev det første verdensmesterskab afholdt. I 2005 skiftede World Cup Stacking Association navn til World Sport Stacking Association, ligesom cup stacking blev til sport stacking, idet man rundtomkring begyndte at opfatte det som en reel sportsgren, blandt andet i skoleregi. 

I dag afholdes regelmæssigt turneringer på hele kloden, og Speed Stacks hævder, at deres kopper bliver brugt i over 50.000 skoleprogrammer verden over. Hvad angår regler og discipliner, er der, set udefra, dog ikke sket det store siden årtusindeskiftet. Værd at nævne er måske nye relay-regler i 2011 (man skulle nu træde over en linje, i stedet for at give high-five), divisionsmæssig separering af køn i 2012, og jævnligt nye generationer af StackMats, som følge af forskellige problemer og et ønske om forbedring. Den nyeste generation er G5.

Hvorfor begynde til sport stacking?

Sport stacking forbedrer koordination af begge hænder, højre/venstre hjernehalvdel og hånd-øje koordination. Koncentrationsevnen og den matematiske forståelse bliver trænet, og evnen til at samarbejde forbedres. 

Det som de fleste af os dog lægger mere vægt på er, at der skabes venskaber på kryds og tværs af landet, uanset alder og hurtighed. Mange vil faktisk også blive en del af et internationalt fællesskaber på grund af turneringer i udlandet og kommunikation med stackere fra alle mulige steder i verden. Og da stacking trods øget popularitet stadig er en niche-sport, er der med masser af træning god mulighed for at blive én af de bedste i landet!

hjemmeside7.jpg
bottom of page